Welke oprijplaat kiezen?

Op onze website vindt u een overzicht van ons zeer uitgebreide assortiment oprijplaten. Dit omvat kleine lichtgewicht platen tot grote zware professionele uitvoeringen en alles wat daar tussenin zit. Voor nagenoeg elk hoogteverschil is er in ons aanbod oprijplaten dan ook zeker wel een passende oplossing te vinden.

Met zo’n grote diversiteit aan oprijplaten kan het moeilijk zijn om te bepalen welke oprijplaten voor uw situatie passend zouden zijn. Zo vraagt het verplaatsen van een zware machine met rupsbanden bijvoorbeeld om hele andere oprijplaten dan een brommer of motor. Dit lijkt uiteraard heel vanzelfsprekend maar kan toch minder duidelijk zijn als u het hele assortiment door moet zoeken. Wij hebben daarom voor de verschillende voertuigen en machines de oprijplaten bij elkaar op één pagina geplaatst. Zo kunt u snel en eenvoudig de oprijplaten bekijken die voor uw situatie in aanmerking zou kunnen komen.

Een schematische keuzehulp voor oprijplaten

Oprijplaten worden allemaal gemaakt om aan specifieke eisen te voldoen. De technische specificaties en kenmerken maken de toepassing van oprijplaten ideaal op verschillende gebieden. Het is dan ook van belang om aandacht te schenken aan het kiezen van het meest geschikte product voor een specifieke toepassing. Zo worden de beste prestaties op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid gegarandeerd.

Met behulp van onderstaand schema kan snel het meest geschikte type worden uitgezocht aan de hand van voorbeelden van gebruik en toepassingsgebieden. De oprijplaten worden op onze website allemaal in de standaard uitvoering aangeboden. Verschillende uitvoeringen kunnen op bestelling echter ook worden geleverd met één opstaande rand of juist zonder opstaande randen, en kan er voor een ander type kop worden gekozen passend bij de situatie waarin ze gebruikt gaan worden. Informeert u gewoon eens naar de mogelijkheden.

houdt u bij de keuze van oprijplaten altijd rekening met de volgende zaken!

Om de juiste oprijplaten te kiezen moeten zowel de wielbasis, als ook het gewicht, van het voertuig dat over de oprijplaten zal rijden bekend zijn.

De breedte van het wiel, of de rupsband, mag niet minder zijn dan in de datasheet van de betreffende oprijplaten wordt vermeld. Dit in verband met de belasting die wordt overgebracht op de oprijplaten.

Bij voeruigen met stalen rupsbanden en rollen mogen alleen gebruik worden gemaakt van vlakke oprijplaten zonder opstaande randen, die tevens zijn voorzien van rubber op het loopvlak van de platen. Om het laadvermogen te bepalen moet in een dergelijk geval het werkelijke gewicht van het voertuig met 15% worden vermeerderd.

De oprijplaten mogen niet onder een hoek groter dan maximaal 30% (16,5 graden) worden gebruikt.  Informeer altijd of de oprijplaten aangepast kunnen worden als de hoek waaronder u de oprijplaten gaat gebruiken kleiner is dan 30%.

Welke oprijplaten voor klus en hobby?

Handige lichte oprijplaten voor de klussen in- en om het huis. Makkelijk om bijvoorbeeld een kruiwagen, maar ook een fiets, scooter of brommer in een aanhanger te kunnen rijden. Het gebruik beperkt zich hier echter niet toe. Ook geschikt voor de professionele gebruikers die lichte machines moeten vervoeren, en daarvoor makkelijk te hanteren en mee te nemen platen zoekt..

We hebben de uitvoeringen uit ons assortiment geselecteerd die voldoen aan de criteria van een licht eigen gewicht en compacte afmetingen. Zo kunt u snel en eenvoudig een keuze maken uit het aanbod.

Welke oprijplaat kiezen voor een palletwagen?

Een palletwagen, handmatig of elektrisch, is eigenlijk onmisbaar in elk magazijn of werkplaats. Met een palletwagen verplaatst u namelijk heel eenvoudig pallets met goederen. Als u hierbij een hoogteverschil moet overbruggen zult u daar echter een oplossing voor moeten zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een geschikte oprijplaat. Bij een oprijplaat voor een palletwagen speelt uiteraard niet alleen het draagvermogen een grote rol. De plaat moet ook breed genoeg zijn om met een palletwagen overheen te kunnen rijden. Daarnaast moet er, in verband met de lage bodemvrijheid en kleine wieltjes van een palletwagen, ook makkelijk op- en afgereden kunnen worden.

Wij hebben daarom de oprijplaten op een rij gezet die geschikt zijn om te gebruiken met een palletwagen. Zo krijgt u een beter beeld welke oprijplaat u kunt kiezen voor een palletwagen.

Welke oprijplaat kiezen voor een motor?

Als u een motor mee wilt nemen op een aanhanger, of bijvoorbeeld achter in een bestelbus, zult u het verschil in hoogte tussen de grond en de laadvloer moeten overkomen. Hiervoor is een oprijplaat uiteraard de ideale oplossing. Voor een motor hoeft het draagvermogen van de oprijplaat eigenlijk niet extreem hoog te zijn. Welke oprijplaat u voor een motor moet kiezen wordt dan echter wel bepaald door enkele andere factoren. Vanzelfsprekend is de hoogte van de laadvloer een zeer belangrijk gegeven. U hebt echter ook de keuze uit smalle en brede oprijplaten. Bij het gebruik van een smalle plaat zult u naast de motor mee moeten lopen en op zeker moment een opstap naar de laadvloer moeten maken. Met een brede oprijplaat kunt u in veel gevallen de motor oprijden terwijl u er op zit waarbij u er uiteraard wel aan moet denken dat de oprijplaat voldoende draagvermogen moet hebben.

Wilt u nu een beter beeld krijgen welke oprijplaat geschikt is voor een motor, brommer of scooter? Wij hebben de oprijplaten die hier voor in aanmerking kunnen komen bij elkaar op één pagina geplaatst. Zo kunt u makkelijker kiezen welke oprijplaat u nodig bent voor uw motor.

Welke oprijplaten kiezen voor een quad of ATV?

Een quad is een vierwielig voertuig dat helemaal tot zijn recht komt in het terrein. Het wordt dan ook niet alleen professioneel ingezet, bijvoorbeeld bij bosbeheer, maar ook veel gebruikt voor recreatie. De quad leent zich er toe om in de vrije tijd lekker de natuur in te gaan. Hierbij is natuurlijk makkelijk als u de quad mee kunt nemen op een aanhangwagen. Om een quad mee te nemen op een aanhangwagen zult u echter gebruik moeten maken van oprijplaten. Maar welke oprijplaten kunt u nu gebruiken voor het in- en uitladen van een quad?

Wij hebben een overzicht gemaakt van de verschillende series oprijplaten die geschikt zijn voor het op- en afrijden met een quad. Zo ziet u snel uit welke oprijplaten u in dit geval zou kunnen kiezen.

Welke oprijplaten kiezen voor een auto?

Bent u bedrijfsmatig bezig met auto’s, of bent u liefhebber en bezig met de restauratie van een klassieke auto? Dan zal het vast gebeuren dat u een auto op een aanhanger of kleine vrachtwagen wilt transporteren. In dat geval zult u, om de auto veilige op- en af te kunnen rijden, oprijplaten moeten gebruiken. Oprijplaten voor auto’s zijn volledig vlak en hebben geen opstaande randen zodat ook lage auto’s er zonder problemen overheen kunnen rijden.

Wij hebben een overzicht gemaakt met de series oprijplaten die gebruikt kunnen worden voor een auto. Welke oprijplaat u voor uw auto moete kiezen is mede afhankelijk van het hoogteverschil, het gewicht van de auto en de bodemvrijheid.

Vorkheftruck

Welke oprijplaat kiezen voor een vorkheftruck?

Een vorkheftruck kan met zijn lepels natuurlijk makkelijk goederen op hoogte laden en lossen. Maar als de vorkheftruck een laadbak in moet rijden, bijvoorbeeld van een vrachtwagen, zal hiervoor gebruikt moeten worden van een oprijplaat. Aangezien een vorkheftruck vaak compact is qua afmeting maar wel een zeer hoog eigen gewicht heeft, stelt dit zeer specifieke eisen aan een oprijplaat. De oprijplaat moet in dit geval niet alleen een hoog draagvermogen hebben maar ook bestand zijn tegen de piekbelasting die een vorkheftruck uitoefent op de ondergrond.

Als u een oprijplaat voor een vorkheftruck zoekt willen wij het u zo makkelijk mogelijk maken. Wij hebben in ons assortiment de oprijplaten geselecteerd die gebruikt kunnen worden voor het op- en afrijden met een vorkheftruck.

Welke oprijplaten kiezen voor een machine met wielen of rupsbanden?

Bij de keuze van oprijplaten voor machines spelen twee gegevens een belangrijke rol. De eerste factor is uiteraard het eigen gewicht van een machine. De manier waarop een machine zich voort beweegt is echter ook een belangrijk gegeven. Rubberen wielen of rupsen stellen namelijk andere eisen aan het loopvlak van oprijplaten dan dat stalen rupsbanden dat doen. Om stalen rupsbanden voldoende grip te kunnen beiden kan het loopvlak van de oprijplaten zijn bekleed met rubber, of voorzien zijn van een speciaal gefreesd profiel.

Wij hebben de groep machines onderverdeeld in lichte, middelzware en zware machines. Elk van deze drie groepen hebben we verdeeld in machines met rubberen wielen/rupsen en machines met stalen rupsbanden. Let wel op dat er voor een machine, met stalen rupsbanden, oprijplaten moeten worden gebruikt die een minimaal draagvermogen hebben dat 15% meer bedraagt dan het eigen gewicht van de machine zelf. Zo krijgt u snel en eenvoudig een overzicht van de oprijplaten die geschikt zouden kunnen zijn voor een machine.

Welke loopbrug of rijbrug moet ik kiezen?

Wat nu als u misschien niet direct een hoogteverschil moet overbruggen, maar een hindernis in de vorm van een kuil of greppel? Dan kan een loop- of rijbrug uitkomst bieden. Met deze bruggen kunnen mensen of kleine machines bijvoorbeeld toegang krijgen tot een gebouw of een festivalterrein als hiervoor een hindernis moet worden overspannen. Ook voor mensen die in een rolstoel zitten kan een brug uitkomst bieden.

We hebben de loop- en rijbruggen in ons assortiment even overzichtelijk voor u op één pagina geplaatst.

Hoe kunt u de benodigde lengte oprijplaten berekenen?

Als u oprijplaten nodig hebt is het natuurlijk van belang om te weten hoeveel gewicht er overheen gaat rijden. De lengte van een oprijplaat heeft namelijk een grote invloed op het draagvermogen van de plaat. Hoe langer een oprijplaat is, hoe lager het draagvermogen zal zijn. Hoe kunt u nu berekenen welke lengte oprijplaten u nodig bent? Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bepalen en wij leggen u dit graag uit.